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Section 128C — Item 402(u) Pay Ratio Disclosure 

Question 128C.01 

Question: If a registrant does not use annual total compensation calculated using Item 
402(c)(2)(x) of Regulation S-K (“annual total compensation”) to identify the median 
employee, how should a registrant select another consistently applied compensation 
measure (“CACM”) to identify the median employee? 

Answer: Item 402(u) requires registrants to identify the median employee using annual 
total compensation or another CACM, such as information derived from the registrant’s 
tax and/or payroll records. Because of concerns about the expected compliance costs if 
registrants had been required to calculate annual total compensation for all employees, 
the Commission permitted registrants to use a CACM other than annual total 
compensation as a reasonable alternative to identifying the median employee. Any 
measure that reasonably reflects the annual compensation of employees could serve as a 
CACM. The appropriateness of any measure will depend on the registrant’s particular 
facts and circumstances.  For example, total cash compensation could be a CACM unless 
the registrant also distributed annual equity awards widely among its employees. Social 
Security taxes withheld would likely not be a CACM unless all employees earned less 
than the Social Security wage base. The registrant must also briefly disclose the 
compensation measure used. Although the CACM mustAs the Commission stated in the 
interpretive release, "a registrant may use internal records that reasonably reflect annual 
compensation, it is not expected that the CACM would necessarily to identify the same 
median employee as if the registrant were to use annual total, even if those records do not 
include every element of compensation., such as equity awards widely distributed to 
employees." [October 18, 2016; updated September 21, 2017] 

Question 128C.02 

Question: May a registrant exclusively use hourly or annual rates of pay as its CACM? 

Answer: No. Although an hourly or annual pay rate may be a component used to 
determine an employee’s overall compensation, the use of the pay rate alone generally is 
not an appropriate CACM to identify the median employee. Using an hourly rate without 
taking into account the number of hours actually worked would be similar to making a 
full-time equivalent adjustment for part-time employees, which is not permitted. 
Similarly, using an annual rate only, without regard to whether the employees worked the 
entire year and were actually paid that amount during the year, would be similar to 
annualizing pay, which the rule only permits in limited circumstances. [October 18, 
2016] 

Question 128C.03 



 

2 
#90090971v2  

Question: When a registrant uses a CACM to identify the median employee, what time 
period may it use? Must the period include the date on which the employee population is 
determined? Must it always be for an annual period? May it use the prior fiscal year? 

Answer: To calculate the required pay ratio, a registrant must first select a date, which 
must be within three months of the end of its fiscal year, to determine the population of 
its employees from which to identify the median. Once the employee population is 
determined, the registrant must then identify the median employee from that population 
using either annual total compensation or another CACM. In applying the CACM to 
identify the median employee, a registrant is not required to use a period that includes the 
date on which the employee population is determined nor is it required to use a full 
annual period. A CACM may also consist of annual total compensation from the 
registrant’s prior fiscal year so long as there has not been a change in the registrant’s 
employee population or employee compensation arrangements that would result in a 
significant change of its pay distribution to its workforce. [October 18, 2016] 

Question 128C.04 

Question: When someone is furloughed on the date that the registrant uses to determine 
the population of its employees from which it is required to identify the median, must the 
registrant include the furloughed person in the employee population used to identify the 
median employee, and, if included in the population, how should the furloughed 
employee’s compensation be calculated? 

Answer: Item 402(u) does not define or even address furloughed employees. Because a 
furlough could have different meanings for different employers, registrants will need to 
determine whether furloughed workers should be included as employees based on the 
facts and circumstances. If the furloughed worker is determined to be an employee of the 
registrant on the date the employee population is determined, his or her compensation 
should be determined by the same method as for a non-furloughed employee. Item 
402(u)(3) of Regulation S-K identifies four classes of employees: full-time, part-time, 
temporary and seasonal. The registrant must determine in which class the employee 
belongs on that date and determine that individual’s compensation using annual total 
compensation or another CACM in accordance with Instruction 5 of Item 402(u). That 
instruction states that a registrant may annualize the total compensation for all permanent 
employees (full-time or part-time) that were employed by the registrant for less than the 
full fiscal year or who were on an unpaid leave of absence during the period. In contrast, 
a registrant may not annualize the total compensation for employees in temporary or 
seasonal positions. A registrant may not make a full-time equivalent adjustment for any 
employee. [October 18, 2016] 

Question 128C.05 

Question: Under what circumstances is a worker employed and his or her compensation 
determined by an unaffiliated third party such that the worker is considered an 
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independent contractor or leased worker under the rule? When is a registrant considered 
to be determining the compensation of a worker? 

Answer: In the release, the Commission noted its belief that the primary benefit of the 
pay ratio disclosure is to provide shareholders with a company-specific metric that they 
can use to evaluate the compensation paid to the PEO within the context of their 
company. Therefore, in determining when a worker is an “employee” of the registrant 
under the rule, the registrant must consider the composition of its workforce and its 
overall employment and compensation practices. In furtherance of this, a registrant 
should include those workers whose compensation it or one of its consolidated 
subsidiaries determines regardless of whether these workers would be considered 
“employees” for tax or employment law purposes or under other definitions of that term. 
Frequently, a registrant will obtain the services of workers by contracting with an 
unaffiliated third party that employs the workers. When a registrant obtains services in 
this way, we do not believe it is determining the workers’ compensation for purposes of 
the rule if, for example, the registrant only specifies that those workers receive a 
minimum level of compensation. Further, an individual who is an independent contractor 
may be the “unaffiliated third party” who determines his or her own compensation. 
[October 18, 2016] 

[Withdrawn, September 21, 2017] 

Question 128C.06 

Question: Given the significant flexibility provided to registrants in Item 402(u) to 
identify the median employee, would the staff object if a registrant describes the pay ratio 
as an estimate? 

Answer: No. As the Commission stated in the interpretive release, due to the use of 
estimates, assumptions, adjustments, and statistical sampling permitted by the rule, pay 
ratio disclosures may involve a degree of imprecision. Therefore, the staff would not 
object if a registrant states in any required disclosure that the pay ratio is a reasonable 
estimate calculated in a manner consistent with Item 402(u). [September 21, 2017] 
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